Tutustu buildielaiseen – Joni Tarhonen, UX Designer

UX-työhön voi päätyä monella eri taustalla. Buildien UX Designerilla Jonilla on mieletön visuaalinen silmä ja hän on aidosti kiinnostunut ihmisistä ja käytettävyydestä. Hän innostuu yksityiskohdista, iteraatioista ja muiden auttamisessa menestymään heidän omissa duuneissaan. Vastapainona Joni nauttii prätkähommista ja TV-realitystä. Lue lisää alla olevasta haastattelusta!

Joni, mitä teet Buildiella?

Olen käytettävyys- ja käyttöliittymäsuunnittelija. Olin ensimmäinen pelkästään siihen tehtävään palkattu henkilö Buildiella. Petellä, entisenä tutkijana ja Buildien CTO:lla, on paljon kokemusta UX:n tutkimuspuolesta ja minä toin lisää osaamista erityisesti käyttöliittymäsuunnittelun osalta.

Päätehtäväni ohessa kasvatan myös Buildien organisaation osaamista muotoiluajattelun osalta. Se tapahtuu osittain luonnostaan keskusteluiden lomassa ja osittain palavereissa, joissa tuon erikseen tarvittaessa tai pyynnöstä enemmän esiin muotoiluajattelun ja UX:n tietoutta ja oppeja. Teetin tovi sitten buildielaisilla Nielsen Norman Groupin UX-maturiteettikyselyn, jonka avulla pystymme seuraamaan muotoilukypsyyden kehittymistä.

Kuinka olet päätynyt Buildielle ja UX- & UI-suunnittelun pariin?

Polku käytettävyys- ja käyttöliittymäsuunnittelun pariin ei ole ollut aivan suora, mutta se on vetänyt pienten kurvien kautta selkeästi puoleensa. Sitä kohti on menty uteliaisuus ja kiinnostuneisuus edellä – ainakin kun jälkikäteen katsoo. Opinahjojen ja työkokemuksen lisäksi olen kerryttänyt tietoa ja osaamista merkittävän paljon myös itsenäisen opiskelun kautta, jota teen edelleen luonnostaan. Minua kiehtovat ihmiset ja heidän taustansa sekä olen rohkea menemään sitä kohti mikä kiinnostaa. Ne asiat ovat varmasti tuoneet minut UX- ja UI-suunnittelun pariin.

Nuorena miehenä lähdin opiskelemaan multimedian media-assistentiksi ja itse asiassa tutkinnon painotus muuttui kesken opintojen videokuvaamiseen ja -editointiin. Harjoittelupaikan sai valita aika vapaasti ja päädyin tuolloin erääseen ”tarrafirmaan”, jonne jäin myös töihin ja aloitin urani graafisten töiden parissa. Jonkun ajan kuluttua kiinnostus suunnittelua kohtaan nousi voimakkaammaksi ja halusin nimenomaan oppia siitä enemmän. Aloitin opinnot Lahden Muotoiluinstituutissa ja siellä pääsin ammentamaan oppia muotoiluajattelusta, visuaalisuudesta ja muotoilusta ylipäätään – ymmärtämään tiettyjä lainalaisuuksia ja sääntöjä.

Opintojen lisäksi halusin myös päästä tekemään suunnittelua enemmän, mikä toi työrintamalle muutoksia. Työnantaja vaihtui erääseen digipainoon, jossa pääasiassa toteutettiin bulkkikamaa, mutta sen ohella oli mahdollista tehdä toiminimellä suunnittelutöitä. Jatkoin tätä kuvioita useamman kuukauden, kunnes eteeni tuli jälleen uusi mielenkiintoinen työmahdollisuus suunnittelun osalta. Tartuin tilaisuuteen ja tieni vei erääseen mainostoimistoon, jossa pääsin hyviin projekteihin ja toimimaan laajalti eri asioiden parissa.

Kyseisessä mainostoimistossa vietetyt vuodet olivat merkittävä käännekohta, sillä pääsin tekemään paljon projekteja UX- ja UI-suunnittelun ympärillä. Muistan erityisesti, kun nettisivujen responsiivisuus teki vahvaa tuloaan, huomasin kiinnostuvani enenevissä määrin UI-suunnittelusta. Asiakaslähtöisyys oli tärkeää, mutta UX-työtä tilattiin tuolloin ulkopuolelta. Jälleen kerran uteliaisuus nosti päätään erityisellä tavalla ja halusin päästä enemmän UX-työn pariin. Sitä kokemusta hain vielä kahdesta eri paikasta ennen kuin päädyin Buildielle. Olin näinä vuosina muuttanut myös Lahdesta Tampereelle. Huomaan, että toimialoina minua kiinnostavat ”hieman hankalemmasta päästä” olevat, kuten taloushallinto ja rakentaminen. Rohkenen sanoa jopa ”epäseksikkäät alat”, kuten eräs infra-alan ammattilainen on infrasta todennut. Se kai lienee osa viehätystä.

Buildie & UX – kerro hieman näiden kahden suhteesta nyt ja tulevaisuudessa.

No siis, tosi hyvässä vaiheessa ollaan. Pelkän fiiliksen lisäksi voimme myös mitata kehitystä, kun olemme alkaneet mittaamaan muotoilukypsyyttä, kuten aiemmin kerroin.

Aloittaessani, UX- & UI-suunnittelu saivat luonnollisesti enemmän näkyvyyttä ja tilaa Buildiella kuin koskaan aiemmin, mikä on myös tarkoittanut aika paljon prosessien hiomista, keskusteluja, ehkä jopa törmäyskursseja, mutta voin aidosti sanoa, että on hienoa, miten Buildiella halutaan ottaa muotoiluajattelu enemmän osaksi jokapäiväistä tekemistä. Usein yrityksissä sanotaan, että ollaan valmiita tekemään muutoksia, mutta tosipeleissä ei niitä lopulta haluta tai uskalleta tehdä. Buildiella se ei pidä paikkaansa, mikä on oikeasti harvinaista.
Muutamia kuumia aiheita ovat muun muassa mitä on käytettävyys tai milloin ja miten sääntöjä voi rikkoa. Täällä kukaan ei jurnuta omaa juttuaan, vaan halutaan ottaa sisäisesti kaikki tieto ja oppi prosessiin mukaan. Voin myös aidosti todeta, että meillä mennään muotoiluajattelun periaatteiden mukaan ja siinä kehitytään jatkuvasti.

Millainen on (epä)tavallinen työpäiväsi?

Työpäivät vaihtelevat valtavasti ja niihin kuuluu kaikenlaista. Pääasiassa saan niin sanotusti isot linjat ja tavoitteet Product Ownerilta, ja voin vapaasti budjetoida aikaa kalenteriin ja aikatauluttaa tehtäväni miten itse haluan. Saan lisäksi myös pyyntöjä kehittäjiltä, joissa tarvitsee suunnittelua. Minulla on työstössä myös Buildien design system, jota kovasti odotetaan kehittäjienkin osalta. Lisäksi olen myös avuksi muille tiimeille heidän tarpeissaan.

Päivät koostuvat siis monenlaisesta, esimerkiksi käytettävyyshaastatteluista ja -tutkimuksista, tiimiläisten ja muiden välisistä keskusteluista ja palavereista, design system -projektin edistämisestä tai suunnittelutöistä.

Mistä saat töissäsi kiksejä ja miksi Buildielle kannattaa tulla töihin?

Suurimmat kiksit tulee siitä, kun saan toiset ihmiset, olkoot ne työkavereita tai asiakkaita, menestymään omissa töissään. Asiakkaiden kohdalla se, että he tykkäävät jostain tuottamastani asiasta ei vielä riitä, vaan se, että he aidosti hyötyvät siitä ja voivat tehdä duuninsa paremmin on palkitsevaa. Tietysti sitten uuden oppiminen ja erityisesti Buildien design systemin rakentaminen tuottavat valtavasti iloa. The devil is in the details. Olen nyt luonut 20 erilaista buttonia kaikkine tiloineen design systemiin ja se on kyllä tyydyttävää. Voisin myös mainita erityiset intohimoni kohteet, jotka ovat infograaffit ja typografia.

Buildiella erityisen siistiä on, että täällä uskalletaan tehdä rohkeita päätöksiä: nopeita suunnanmuutoksia, ollaan valmiita muuttamaan asioita ja heittämään roskiin toimimattomat ratkaisut, kehitetään nopeasti ja pienin askelein. Lisäksi on vapautta päättää asioista, jonka myötä tulee myös vastuunkantaminen. Täällä on myös hämmästyttävän kovia ammattilaisia duunissa.

Entä mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Yllättäin, monet asiat kiinnostavat. Olin joskus hieman kateellinen, jos joku fanitti tai oli erittäin omistautunut jollekin kiinnostuksen kohteelle niin paljon, että oli valmiina lentämään sen vuoksi maailman ääriin. Olen nyt ehkä löytänyt oman spesiaalin kiinnostuksen kohteeni eli prätkähommat: taloudessa on tällä hetkellä kolme prätkää.

Kaikkea tulee helposti näperreltyä ja nytkin työpöydälläni on muun muassa aaltopahvista itse tehty kaivurin kauha, joka toimii puhelimen pidikkeenä. Sitten on liuta muita hommia, jotka kiinnostavat, kuten autopelit pleikkarilla, kaikenlaiset urheilujutut (sohvalta katsoen ja itse sportaten), kaljanjuonti, tikanheitto ja karting. Kaikenlaista. Niin ja TV ja reality-ohjelmat ovat parasta viihdettä. Tiedän, että on muitakin, jotka seuraavat Suomen Temppareita, 90 Days Fiancea, Jenkkien Bachelorettea, Ex On the Beachia, Ex On the Beach Afterskita, Ex On the Citya…. Pian alkaa muuten Bachelor Suomi!


Kiinnostaako Buildie työnantajana?
Tutustu yritykseemme ja avoimiin työpaikkoihin täältä, tai pistä avoin hakemus meille!